Wetenschappelijk onderzoek

banner onderzoek

Onderzoek naar toxische dampen aan boord van chemicaliëntankers tijdens normale operaties

De promotoren van dit project zijn Werner Jacobs en Dirk Dubois. Het project loopt in samenwerking met het departement Chemie van de UA. Tevens mogen we rekenen op de medewerking van de rederijen Ahlers en Tecto, het VLIZ, en zeer recentelijk een samenwerking met het Von Karman instituut.
De bedoeling van dit project is tweeërlei: we wensen zowel de gemiddelde concentratie als het verloop van de concentratie aan toxische dampen te meten zowel in de accommodatie als op plaatsen waar de bemanning bepaalde werkzaamheden uitvoert.
Om dit te meten hebben we twee meetcampagnes ingericht tijdens de stageperiode, een eerste in 2005, een tweede in 2007. Verschillende studenten maken hierover hun eindwerk, of hebben dit reeds beëindigd.
Recent gebeurden er ook metingen op kleinere schaal, in het Von Karman instituut te Sint Genesius Rode. Twee studenten hebben hiervoor gedurende het voorbije jaar een schaalmodel gebouwd op schaal 1/56. Dit model werd in september in de windtunnel van het VKI geplaatst en er werden meer dan 60.000 foto’s genomen om de stroomlijnen rondom het model vast te leggen. Er werd hierbij gebruik gemaakt van een 10watt laser en een oscillerende spiegel gesynchroniseerd met een hightech camera. Tevens werd er gebruik gemaakt van rook met een lange ‘hangtijd’. De beelden worden nu in het VKI bewerkt, zodat we een nog betere voorstelling van de stroomlijnen bekomen.
We hopen met dit onderzoek een beter beeld te krijgen op de aanwezigheid van toxische dampen aan boord van chemicaliëntankers en zo de reders te kunnen ondersteunen voor een nog betere preventie aan boord van deze tankers.

 

wet onderzoek proj3 toxische dampen01Opstelling van de maquette in de windtunnel van het Von Karman Instituut. wet onderzoek proj3 toxische dampen0260.000 beelden die moeten leiden tot een inzicht in het stromingspatroon rondom een tanker.