Wetenschappelijk onderzoek

banner onderzoek

Onderzoek naar realiseerbaarheid en efficiëntie van ultrasone onderwater communicatie. (januari 2004 – december 2005)
Onderzoek naar de efficiëntie van een OFDM modulatiesysteem voor akoestische onderwater communicatie. (januari 2006 – december 2007)

Dit project loop in samenwerking met de UA en de Karel de Grote hogeschool (KdG). Promotoren voor de HZS zijn Norbert Van Daele en Marc Vervoort.

Tot nu toe verloopt de electronische communicatie in een onderwater omgeving meestal via kabels. Deze techniek bezit een aantal nadelen en daarom heeft onderzoek naar communicatievormen waarbij draadloos wordt gewerkt veel nut.

Het project wil de mogelijkheden van akoestische digitale onderwater communicatie exploreren en als dusdanig de datasnelheid van akoestische transmissie opvoeren. Het doel is een “realtime” data overdracht van 100 kbps over een afstand van 1 km te realiseren en uiteindelijk te komen tot een realtime transmissie van videosignalen onder water. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van moderne modulatietechnieken zoals MPEG-4 en H.264 videobeelden.

In de eerste fase is een grondige literatuurstudie uitgevoerd. Vervolgens hebben medewerkers van KdG en HZS een paar zender-ontvangers gemaakt en het uitgetest op de vijver van de HZS. Deze hebben inderdaad het verhoopte resultaat gegeven. In de volgende fase van het project wordt er gebruik gemaakt van een omnidirectionele hydrofoon en zal de zender-ontvanger omgebouwd worden. De nieuwe opstelling zal ook volledig op afstand kunnen bestuurd worden over internet. Allerlei technische en economische aspecten zullen worden belicht, teneinde een prototype aan een realistische prijs te kunnen vervaardigen.

Om het uiteindelijke doel te realiseren zullen meer fondsen nodig zijn. Daarom zijn de eerste contacten gelegd met de industrie. We hopen dat de komende maanden voldoende overtuigende resultaten behaald worden om de nodige fondsen eventueel via een TETRA-project, te vergaren.

 

Ontvangen-signaalOntvangen signaal wet onderzoek proj2 Zender-ontvangerZender-ontvanger