Prijs Jean-Jacques Comhaire voor Amacort

Sinds 2015 voert AMACORT, de corrosieonderzoeksgroep van de Hogere Zeevaartschool, onderzoek naar de corrosiesnelheid van stalen Noordzeewrakken. De techniek die we daarbij gebruiken bestaat uit het vergelijken van in-situ plaatdiktemeting met gearchiveerde informatie over de constructie van de betreffende schepen.

De wrakken op de bodem van de Noordzee vertellen donkere passages uit onze nationale geschiedenis en verdienen beschermd te worden. Het gros van de wrakken dateren uit WO I & II, zijn gemaakt uit staal en dus onderhevig aan corrosie. Het is een zekerheid dat indien geen maatregelen getroffen worden deze wrakken verloren gaan voor toekomstige generaties.

Het doel van dit project is de corrosiesnelheid te modelleren in functie van de tijd en op basis van de resultaten adequate beschermingsmaatregelen te suggereren en dus de levensduur te maximaliseren.

Amacort slaagde er in de Prijs Jean-Jacques Comhaire van de Koning Boudewijnstichting in de wacht te slepen. Het toegekende bedrag, 5.000€, zal gebruikt worden in het project dat nog loopt tot einde 2022.

AMAcort

 

Naar nieuwsoverzicht