Monaco, here we are!

Al sinds 2008 bouwt de afdeling Scheepswerktuigkunde aan een zonneboot. Studenten en docenten werken er samen aan, zonder externe hulp. Zowel in het leslokaal (waar over het concept wordt nagedacht) als in de werkplaats (waar het concept wordt uitgewerkt) krijgt de zonneboot vorm. Met de zonneboot neemt de Hogere Zeevaartschool Antwerpen deel aan zonnebootraces, waaronder twee befaamde in het buitenland: de Dutch Solar Challenge (een tweejaarlijkse Elfstedentocht voor zonneboten in Nederland) en de Solar1 Monte Carlo Cup (Monaco).

Van 13 tot 15 juli trekt de HZS voor de vierde keer naar het mondaine prinsdom, waar telkens een vierde plaats werd behaald. Het team bestaat ditmaal uit de docenten Willem Maes, Stefan Bueken, Marc Sterkens, Jos Noteboom en Filip Van  Gutte en de studenten Brecht Ketelers en Siemon Boits. Momenteel legt het team de laatste hand aan de zonneboot in het botenhuis van de HZS.

Student Brecht Ketelers gaat voor de tweede keer mee naar Monaco en kijkt er al naar uit. “De locatie op zich is al indrukwekkend. Dankzij de vele internationale contacten die je er legt, is het een unieke belevenis. De race is speciaal omdat ze op zee gevaren wordt, met alle golfslag vandien.  Dat is niet zonder risico, want zonneboten zijn eigenlijk ontworpen voor ‘vlakke’ races op kanalen.”

“Troeven van onze zonneboot zijn de eenvoud en het gewicht", vult Willem Maes aan. "Onze boot is de enige monohull zonneboot (romp uit één stuk, nvdr), alle andere zonneboten maken gebruik van vlotters. Een monohull is een uitdaging qua stabiliteit, maar we zijn een zeevaartschool voor iets. Stabiliteit berekenen ligt in onze expertise. We slaagden er ook in om de 6 meter lange boot met een romp uit een carbon epoxy laminaat (koolstofvezel) slechts 90 kg te laten wegen, inclusief de volledige uitrusting.”

“Onze favoriete proef in Monaco is de uithoudingsrace. Die staat ook het dichtst bij de origine van de zonnebootraces. De andere proeven (sprint en slalom) zijn er vooral bijgekomen om het publiek te plezieren“, besluit Maes.

Updates on Antwerp Maritime Academy's Facebook page

Meer info op de website van het event


(foto's HZS)


 

Naar nieuwsoverzicht