Proclamatie Congolese loodsen

De 4 Congolese cursisten die via La Congolaise des Voies Maritimes een opleiding tot loods volgden aan de HZS, hebben hun opleiding afgerond.

Jean Suka Mavinga, Placide Tsimba Soki, Narcisse Baku Mayema en Papy Kakonda Mfumunsi volgden sinds oktober 2014 een opleiding tot loods aan de HZS.

Nu ze hun studies aan de HZS afgerond hebben, zullen zij eerst nog een jaar intensieve trainingen krijgen op de Congorivier. Daarna zullen ze als loods worden tewerkgesteld in de monding van de Congorivier. Het initiatief hiervoor gaat uit van La Congolaise des Voies Maritimes (CVM). CVM staat onder meer in voor het onderhoud en de uitbreiding van de maritieme infrastructuur in de Democratische Republiek Congo, en voor de beloodsing en de radiocommunicatie op de vaarwegen.

Op 20 juni werd een feestelijke proclamatie gehouden voor het viertal. Een aantal Belgische loodsen die meegeholpen hebben aan het project, Nico Vertongen (Haven van Antwerpen), kapitein Patrick Blondé (algemeen directeur van de Hogere Zeevaartschool), Katty Martens en Bie Van Deun (coördinatrices Maatschappelijke Dienstverlening), de heren Pelete en Ezaty van CVM en Louise Nzanga Ramazani, consul van de Democratische Republiek Congo, zetten de studenten in de bloemetjes tijdens een geslaagde lunch.

(foto's HZS)

 

Naar nieuwsoverzicht